Hacamat Günleri 2025

Hacamat günleri 2025 yılında da Hicri takvim esas alınarak belirlenir. Hacamat, insan vücudunun belirli bölgelerinden kan çekilerek toksinlerin atılmasını amaçlayan geleneksel bir uygulamadır. Söz konusu yöntem, İslam inancına göre Hz. Muhammed’in sünneti olarak kabul edilir. Bununla birlikte Hadis-i şeriflerde, uygulamanın Hicri Takvime göre belirli günlerde yapılmasının daha etkili olacağı vurgulanır ve bahsi geçen zaman dilimleri, hacamat günleri olarak bilinir. 

Hacamat, vücudun belirli bölgelerine yapılan küçük kesikler yoluyla biriken toksik maddelerin dışarı atılmasını sağlamak için uygulanan bir işlemdir. Uygulamada, vakumlu kupa bardaklar kullanılır ve işlem sırasında kan dolaşımının hızlanmasıyla vücutta iyileşme süreçlerinin desteklendiği düşünülür.

Uygulama sırasında ilk etapta kupa bardaklarla belirli bölgelerde vakum oluşturularak kan dolaşımı hızlandırılır. Ardından cilt yüzeyine yapılan küçük kesiklerle vücuttaki kirli kanın ve toksik birikimlerin dışarı çıkması sağlanır. Bunun yanı sıra söz konusu uygulamanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği, ağrıları hafiflettiği, strese iyi geldiği ve genel vücut sağlığını desteklediği öne sürülür. Ancak bilimsel bir dayanağı yoktur.

Geleneksel bir uygulama olan hacamat, uzman kişiler tarafından ve steril koşullarda yapılması gereken bir işlemdir. Her ne kadar geçmişte geleneksel bir yöntem olarak güvenli bulunmuş olsa da günümüzde uygulanmadan önce bir uzman bir hekime danışılması tavsiye edilir. Bununla birlikte hacamat yaptırmayı düşünen bireylerin sağlık durumlarını göz önünde bulundurarak ve olası riskleri değerlendirerek hareket etmeleri de oldukça önemlidir.

Hacamatın Faydaları Nelerdir?

Hacamat, vücuttaki kirli kanın dışarı atılmasını sağladığı için uygulama yapılan kişilerin daha rahat hissetmesine imkan tanır. Bununla birlikte bazı rahatsızlıklara iyi geldiği de öne sürülür. Aşağıdaki başlıklarda işlemin diğer faydalarına değinilmiştir:

Kan Dolaşımının İyileştirilmesi

Hacamat için vücudun belli noktalarına vakum yapılması, cilt altındaki damarları genişletir. Genişleyen damarlar sayesinde kan akışı hızlanır ve iyileşir. İlgili durumla birlikte mikrosirkülasyon artar, dokulara daha fazla oksijen ve besin taşınmaya başlar. Bu noktada periferik dolaşım bozukluğu olan kişilerde söz konusu etkiler çok daha belirgin şekilde kendini gösterir.

Bazı kişilerde ise kan damarlarının genişlemesine bağlı olarak lokal kan akımının arttığı bilinir. Ayrıca oluşan etkiyle hasarlı olan kapiller damarlar onarılır ve yenilerinin oluşması sağlanır.

Toksinlerin Atılması

Uygulamanın en önemli etkilerinden biri kirli kan olarak nitelenen toksinlerin vücuttan atılmasıdır. Vakum etkisinin oluşturulması ve ardından cilt üzerine kesiler açılmasıyla birlikte kan akışı başlar. Böyle bir durumda lenf sistemi de aktif hale gelir ve lenf sıvısı miktarı artar.

Sisteme giren yeni lenf sıvıları sayesinde toksinler çok daha etkili bir şekilde uzaklaştırılır. Ayrıca dokularda bulunan serbest radikallerin ve toksik metabolitlerin azaltılmasına da katkıda bulunur. Bahsedilen etki ise oksidatif stresin azalmasıyla sonuçlanır.

İnflamasyonun Azaltılması

Hacamat, lokal inflamatuar süreçlerinin düzenlenmesine birtakım katkılarda bulunur. Cilde açılan kesiler, mikro travmaların oluşmasına yol açar. Mikro travmalar ise ilk anda inflamasyon yanıtını tetiklese de uzun vadede antienflamatuar bir etki meydana getirir. Süreçte farklı enzim ve hormonlar da görev üstlenir.

Ağrı Yönetimi

Söz konusu uygulamanın akut ve kronik ağrılarda ağrı kesici etki gösterdiği bilinir. Etkinin temelinde ise hem biyokimyasal hem de farklı mekanizmalar yer alır. Cilt üzerine açılan kesiler nedeniyle doğal ağrı kesici olan endorfin salgısında belirgin bir artış meydana gelir.

Vücut, oluşan ağrının daha az hissedilmesi için ağrılardan kaynaklı sinyallerin iletimini azaltır. Böylece merkezi sinir sisteminin, ağrıları daha düşük şiddette algılamasına katkıda bulunur. Bununla birlikte bağ ve kas dokularındaki gerilimin azalması, miyofasiyal ağrı sendromlarında rahatlama yaşanmasını sağlar.

Cilt Sağlığının İyileştirilmesi

Uygulama, vakum etkisiyle cilt sağlığını olumlu yönde etkiler ve farklı dermatolojik problemlerin ortadan kaldırılmasına destek olur. Bununla birlikte hem oksijen hem de besin maddelerinin daha fazla ve hızlı taşınması da ciltte pozitif bir etki yaratır. Hacamatın, inflamasyonu azaltarak egzama ve akne sorunlarının giderilmesine katkıda bulunduğu da öne sürülür.

Migren Tedavisi

Bazı hastalarda klasik tedavi yöntemlerinin migren ve benzeri rahatsızlıkların tedavisinde yetersiz kaldığı bilinen bir durumdur. Baş bölgesine yapılan uygulamalar sayesinde ilgili alandaki sinirler üzerinde baskının azalması söz konusu olabilir. Ayrıca bölgedeki damarların vakum sayesinde genişlemesiyle kan akışı iyileşir ve baş ağrısının şiddetinde belirgin bir azalma meydana gelir.

Eklem ve Kas Ağrıları

Eklem ve kas ağrılarının tedavisinde kullanılan yöntemler arasında hacamat da bulunur. İlgili bölgeye açılan kesiler sayesinde biriken laktik asit ve diğer metabolitler etkili bir şekilde uzaklaştırılır. Bu bağlamda eklem ağrılarının şiddetinin azalmasına ve hastaların rahatlamasına katkıda bulunur.

Bağışıklık Sisteminin Güçlendirilmesi

Bazı bilimsel araştırmalar, hacamat uygulamasının bağışıklık sistemini desteklediğini, lenfosit aktivitesini artırdığını ve enfeksiyonlara karşı koruyucu bir rol üstlenebileceğini öne sürer. Söz konusu etkilerin henüz tam anlamıyla bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen çeşitli hastalarda benzer sonuçların gözlemlendiği görülmüştür. Ayrıca hacamatın bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırarak vücudu enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale getirdiği iddiası da sıkça dile getirilir.

Hacamat için daha fazla bilgiye ulaşmak adına https://drulviyeguvendi.com/hacamat-tedavisi/ adresimizi ziyaret ediniz.

Hacamat Hangi Günler Yapılmaz?

Hacamattan istenen sonucun alınması için gün seçiminin özenli bir şekilde yapılması gerekir. Bu noktada hadislerde, bazı günlerde hacamat yaptırmaktan kaçınılması tavsiye edilmiştir. Söz konusu uygulamayı yaptırmanın sakıncalı olduğu günler aşağıdaki gibidir:

  • Çarşamba
  • Cuma
  • Cumartesi

 

İlgili günlerin tercih edilmemesinin gerekçesi, büyük ölçüde hadislerde yer alan açıklamalara dayanır. Hadislere göre Çarşamba, Hz. Eyyüb’ün belalarla duçar kaldığı bir gündür ve bu tarihte kan verilmesi de bazı hadislerde uygun görülmemiştir. Bir başka hadiste ise Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde hacamat yaptırmaktan kaçınılması gerektiği bildirilmiştir.

Hadislerin sahihlik durumu göz önünde bulundurularak İslam alimleri, Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günlerinde hacamat yapılmamasını tavsiye ederler. Pazar günü ise şüpheli bir durum olarak kabul edilir ve bu konuda karar verme yetkisi bireye bırakılır.

Söz konusu alternatif tıp yönteminin uygulanmaması gerektiği ifade edilen farklı günler ve durumlar da vardır. İlgili durumlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Dolunay günleri ya da İslami literatürde Eyyam-ı Biyd (aydınlık günler) olarak ifade edilen zaman dilimlerinde, ilgili uygulamanın yapılmaması tavsiye edilir. Bahsedilen zaman dilimi, ayın en parlak hali olan dolunayın hakim olduğu dönemlerdir. Hicri ayların 13., 14. ve 15. geceleri, Eyyam-ı Biyd olarak kabul edilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde hacamat yaptırılması tavsiye edilmez. Kanama ve daha sonra oluşan yaraların iyileşmesi sürecinde anne sütünün olumsuz etkilenme olasılığı vardır.
  • Vücudun zayıf olduğu hastalık ve benzeri dönemlerde de hacamattan kaçınılması önerilir.
  • Dini bayramlar da uygulama için önerilmeyen zaman zarfları arasındadır.
 

Bunların yanı sıra hacamatın, Kameri ayların ilk ve son 3 gününde yapılmaması gerektiğini belirten hadisler de vardır. Ancak Kameri ilk ve son günlerinin hacamatın uygun görülmediği tarihler olmaması sebebiyle ilgili hadisler zayıf olarak nitelendirilir.

hacamat-gunleri-2025

2025 Ocak Hacamat Günleri

Hacamatın hangi günlerde daha etkili olacağına yönelik farklı hadisler mevcuttur. Buna göre Hicri ayın 17., 19. ve 21. günleri hacamat yaptırmak, daha etkili sonuçlar alınmasını sağlar. Hacamat günleri 2025 yılının Ocak ayında ise aşağıdaki gibidir:

  • 19 Ocak
  • 21 Ocak
  • 23 Ocak

Yukarıda yer alanların haricinde Hicri ayın 5’i ile 25’i arasındaki günler de tavsiye edilen zaman dilimleridir. Dolayısıyla 5 Ocak ile 25 Ocak arasındaki yasaklı ve tavsiye edilmeyen dönemleri haricindeki günlerde de bu uygulama yaptırılabilir.

2025 Şubat Hacamat Günleri

16 Şubat, uygulamayı yaptırmak için 2025 yılının en etkili günleri arasında yer alır. Bunun yanı sıra aşağıda yer alan zaman dilimlerinde de hacamat yaptırılması uygundur:

  • 18 Şubat
  • 20 Şubat

Hicri takvimin 5’i ile 15’i arasındaki dönem ise 4 Şubat ile 24 Şubat’a denk gelir. Ancak ilgili dönemdeki yasaklı ve tavsiye edilmeyen zamanlarda hacamat yaptırılmamasına özen gösterilmelidir.

2025 Mart Hacamat Günleri

2025 yılının Mart ayında Hicri takvime göre Ramazan ayı başlar. Söz konusu ayda hacamat yaptırılması tavsiye edilen günler aşağıdaki gibi sıralanır:

  • 17 Mart
  • 23 Mart

Hicri takvime göre ayın 19. ve 21. günleri Çarşamba ile Cuma’ya denk gelir. İlgili zaman dilimlerinde uygulamanın yaptırılması tavsiye edilmez. Ayrıca ayın 5’i ile 25’i arasındaki yasaklı olmayan dönemler de hacamat günleri 2025 kapsamında yer alır.

2025 Nisan Hacamat Günleri

15 Nisan, söz konusu uygulama için önerilen bir dönemdir. Nisan ayı için tavsiye edilen diğer zaman dilimleri ise aşağıdaki gibidir:

  • 17 Nisan
  • 21 Nisan

Hicri takvime göre ayın 5’i ile 25’i ise 3 ve 23 Nisan arasına denk gelir. İlgili dönemdeki yasaklı olmayan zaman dilimlerinde de uygulamanın yapılması mümkündür.

2025 Mayıs Hacamat Günleri

Mayıs ayında toksinlerin ve kirli kanın atılması için yapılan uygulamanın en etkili olduğu dönemler aşağıdaki gibidir:

  • 15 Mayıs
  • 19 Mayıs

Diğer bir hadise göre tavsiye edilen zaman dilimleri ise 3 ile 23 Mayıs arasındaki dönemdir. İlgili zaman diliminde yasaklı ve tavsiye edilmeyen zamanlarda uygulamanın yaptırılmasından kaçınılmalıdır.

2025 Haziran Hacamat Günleri

Haziran ayındaki etkili günler de Hicri takvime göre belirlenir. Haziran hacamat günleri 2025 yılında aşağıdaki gibidir:

  • 15 Haziran
  • 17 Haziran
  • 19 Haziran

Hicri takvimin 5’i ile 25’i ise 1 ile 21 Haziran arasındaki döneme denk gelir. İlgili dönemdeki yasaklı ve tavsiye edilmeyen günlerin haricindeki zaman dilimlerinde de hacamat yaptırılması önerilir.

2025 Temmuz Hacamat Günleri

Temmuz, hacamat için etkili günlerin en az olduğu ay olarak dikkat çeker. Hicri takvime ve hadislere göre Temmuz ayındaki uygun dönemler aşağıdaki gibidir:

  • 14 Temmuz

Hicri takvimin 5’i ile 15’i arasındaki dönem ise 1 ile 20 Temmuz arasına denk gelir. Ancak bahsedilen dönemdeki dolunay zamanında ve hadislerdeki yasaklı günlerde hacamatın yaptırılmamasına özen gösterilmelidir.

2025 Ağustos Hacamat Günleri

11 Ağustos, 2025 yılında söz konusu uygulama için yasak olmayan bir zaman dilimidir. Bunun yanı sıra 17 Ağustos da tercih edilebilir. Söz konusu günlere ek olarak ayın 1’i ile 25’i arasındaki dönemlerde de yine ilgili uygulama yaptırılabilir. Sadece yasaklı (Çarşamba, Cuma ve Cumartesi) ve tavsiye edilmeyen (dolunay zamanı) dönemlerde uygulama yaptırmamak önemlidir.

2025 Eylül Hacamat Günleri

Ayın 9’u, Eylül ayında hacamat için tavsiye edilen bir zamandır. 2025 yılının Eylül ayında önerilen diğer dönemler aşağıdaki gibidir:

  • 11 Eylül
  • 15 Eylül

Yukarıdakilerin haricinde Hicri takvimin 5 ile 25’i arasına denk gelen 1-17 Eylül arası da yine uygun dönem olarak kabul edilir. Ancak ilgili dönemdeki yasaklı günlerin tercih edilmemesi mühimdir.

2025 Ekim Hacamat Günleri

Ekim ayında hacamat yaptıracak kişiler için en etkili sonucun alınacağı bazı dönemler vardır. Söz konusu hacamat günleri 2025 yılında aşağıdaki gibidir:

  • 9 Ekim
  • 13 Ekim

İlgili dönemlerin haricinde 17 Ekim’e kadar olan uygun olan zaman dilimlerinde de uygulama yaptırılabilir.

2025 Kasım Hacamat Günleri

Kasım, etkili zaman dilimlerinin son derece kısıtlı olduğu bir dönemdir. Tavsiye edilen dönem aşağıdaki gibidir:

  • 10 Kasım

Söz konusu tarihin yanı sıra 1-16 ve 26-30 Kasım arasındaki uygun dönemde de hacamatın yaptırılması tavsiye edilir.

2025 Aralık Hacamat Günleri

Aralık ayında hacamat yaptırmak isteyenler için uygun olan zaman dilimleri de Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hacamat günleri 2025 için Aralık ayı günleri ise şunlardır:

  • 8 Aralık
  • 14 Aralık

1-16 ve 25-31 Aralık arasındaki zaman dilimleri de uygun dönemler olarak kabul edilir.

Tavsiye edilen zaman dilimlerinin seçimi sırasında yasaklı ve önerilmeyen dönemlerden kaçınılması büyük önem arz eder. Bu kapsamda Çarşamba, Cuma ve Cumartesi günlerinin yanı sıra dolunay dönemlerinin tercih edilmemesi gerektiği hususu da göz önünde bulundurulmalıdır.

uskudar hacamat tedavisi

2025 Hacamat Altın Günü Ne Zaman?

Hacamat altın günü, Hicri ayın 17’sinin Salı’ya denk geldiği günlerdir. 2025 yılında sadece 2 adet altın gün vardır ve aşağıdaki gibidir:

  • 15 Nisan
  • 9 Eylül

İlgili zaman dilimlerinde uygulamanın çok daha etkili sonuçlar vereceğine inanılır. Pek çok insanın da yıl içindeki bu dönemleri beklediği bilinir.

Hacamat Kimlere Yapılmaz?

Hacamatın pek çok yararı olmasına karşın herkese uygulanması mümkün değildir. Bu bağlamda işlemin tavsiye edilmediği kişiler şu şekildedir:

  • İleri derece kansızlık sorunu olanlar
  • Diyaliz hastaları
  • Kanser hastaları (Metastaz görülen kişiler)
  • Hemofili hastaları
  • Yakın zamanda ameliyat olanlar
  • Adet döneminde olan kadınlar
  • Emzirme ve gebelik dönemleri
  • Kanama bozuklukları olanlar
  • Cilt rahatsızlıkları bulunanlar
  • Yüksek ateşi olanlar

Yukarıdaki durumların yanı sıra farklı bir rahatsızlığa sahip olan kişilerin de doktor onayı almadan hacamat yaptırmaması önem arz eder.

Üsküdar Hacamat Tedavisi

Üsküdar hacamat tedavisi, modern tıbbın gerektirdiği standartlarla uygulandığında vücuttan toksinlerin atılmasına katkıda bulunarak genel sağlık durumunun iyileştirilmesine yardımcı olur. Söz konusu tedaviden istenen sonuçların elde edilebilmesi ise uygulamanın deneyimli ve uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmesiyle doğrudan ilişkilidir.

Uzm. Dr. Ulviye Güvendi, hacamat uygulamaları konusunda uzun yıllara dayanan bir deneyime ve bilgi birikimine sahiptir. Üsküdar’daki kliniği ise güvenilir, profesyonel ve etkili bir tedavi süreci için tercih edilebilecek en doğru adreslerden biri olarak öne çıkar. Hacamat tedavisi hakkında ayrıntılı bilgi almak ve bu alandaki uzmanlık hizmetlerinden yararlanmak için Uzm. Dr. Ulviye Güvendi ile iletişim kurabilirsiniz.

 

Hacamat Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Neden Hacamat Yaptırmalıyız?

Hacamatın, İslamiyet’te tavsiye edilen tedavi yöntemlerinden biri olması günümüzde yoğun olarak tercih edilmesinin en önemli nedenidir. Ayrıca toksinlerin atılması, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve kan dolaşımını iyileştirmesi gibi olumlu etkileri açısından da tercih edilen bir işlemdir

Hacamat Sonrası Vücutta İz Kalır mı?

İşlemin ardından iz kalıp kalmayacağı, uygulamanın hem yöntemine hem de gerçekleştiren uzmanın tecrübesine bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ancak alanında uzman ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilen bir uygulama sonrasında vücutta iz kalması mümkün değildir.

2 Hacamat Arası Kaç Gün Olmalı?

İki uygulama arasında kaç gün olması gerektiği, tamamen kişinin sağlık durumuna ve beklenen etkilere bağlı olarak farklılık gösterir. Genel tavsiye, yılda iki ya da üç kez uygulanması şeklindedir. Önemli şikayetleri olan kişiler ise doktor onayıyla daha sık işlem yaptırılabilir.

Ara
Picture of Ulviye Güvendi
Ulviye Güvendi
Uzm. Dr. Ulviye GÜVENDİ, lisans eğitimine Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladı ve Cumhuriyet Tıp Fakültesi’nde tamamladı. Uzmanlık eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde klinik mikrobiyoloji alanında tamamladı.
telefon
whatsapp