ozon terapi uygulaması yapan kadın hasta
Uzm. Dr. Ulviye Güvendi

Ozon Terapi

Alternatif tıpta tedavi için kullanılan ozon, oksijenin yüksek frekansa sahip elektrik voltajından geçirilmesiyle elde edilir ve oksijenle karışım yapılarak kullanılır. Ozon terapi cihazında gerçekleştirilen bu kimyasal reaksiyon sonunda ortay çıkan ozon karışımı gaz ile tedavi gerçekleştirilir.

Ozon terapisi, hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olmak için kullanılan bir yöntemdir. Tedavide kullanılan ozon, renksiz ve kokulu bir gaz olup, güçlü oksidasyon özellikleri nedeniyle tercih edilir. Ozon terapi aslında mikroorganizmalar ve toksinleri yok ederek sterilizasyona yardımcı olduğu için tedavide tamamlayıcı bir yöntem olarak kabul edilir.

Ozon Terapi Nedir? Ne İşe Yarar ?

Ozon terapi vücuttaki hücrelerin canlanmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine, dolaşım sisteminin iyileşmesine yarar. Ayrıca inflamatuar ve anti-bakteriyel özelliğine sahip olduğu için ozon gazı, enfeksiyonlarla mücadele etmeye de yardımcı olur.

Ozon tedavisi aracılığıyla hücrelerin oksijeni daha verimli kullanması amaçlanır. İnsan vücudunda bulunan ve görevi oksijen taşımak olan alyuvar denilen kan hücrelerinin ozonla karşılaşması ile vücutta birtakım değişiklikler meydana gelir.

Bu işlem sonucunda, kırmızı kan hücrelerinin (alyuvarların) oksijen taşıma kapasitesi ve dokulara oksijen bırakma yetenekleri gelişir. Ozonun etkisiyle alyuvarlar daha elastik hale gelerek kanın daha rahat akmasını sağlar. Aynı zamanda hücre içi solunum hızlanır ve hücre için gerekli olan enerji üretiminde artış oluşur.

Ozon terapi aynı zamanda cilt bakım yöntemlerinden biridir. Cildin ihtiyacına göre farklı yöntemler kullanılarak uygulanır. Doğal ve sağlıklı bir yöntem ile pürüzsüz, parlak bir görünüm için ozon terapi cilt bakım yaptıranların gönül rahatlığıyla tercih ettiği bir uygulamadır. Ayrıca ozon terapi saç dökülmesini durdurabilen, yeni saç çıkmasını sağlayan bir uygulamadır. Özellikle mantar ve bakteri enfeksiyonu sonucu dökülen saça ozon terapi yaptırmak etkili sonuç verir.

Ozon Terapi Nasıl Yapılır?

Ozon terapi, sistemik ya da lokal olarak uygulanır. Uygulamanın detayları şu şekildedir:

1. Sistemik Ozon Terapi:

Sistemik ozon terapi, vücudun genel sağlığını iyileştirmek ve çeşitli hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılır. Bu terapi, ozon gazının vücutta sistemik etki yaratması için tasarlanmıştır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihaplanmayı azaltmak ve vücudun oksijen kullanımını iyileştirmek için tercih edilir. Sistemik ozon terapisinde, kan dolaşımına doğrudan ozon gazı enjekte edilir veya kan alınıp ozon ile karıştırıldıktan sonra tekrar vücuda verilir. Böylece ozonun kan yoluyla vücuda dağılmasını sağlayarak genel sağlık üzerinde olumlu etkiler yaratması amaçlanır.

Sistemik ozon terapisi, kronik yorgunluk, otoimmün hastalıklar, dolaşım sorunları ve bazı viral enfeksiyonlar gibi bir dizi sağlık sorununun tedavisinde kullanılır. Uygulama dozu ve sıklığı hastanın yaşına, sağlık durumuna, hastalığa göre değişir. Sistemik ozon terapide majör yöntem çeşitli sebeplerle uygulanamıyorsa alternatif olarak rektal ve vajinal insuflasyon tercih edilir.

2. Lokal Ozon Terapi

Çoğunlukla minör yöntem ile belli miktardaki ozon ve kan karışımı kas içine veya cilt üzerine doğrudan uygulanır. Bu terapi, cilt rahatsızlıkları, yara iyileşmesi, enfeksiyonlar ve lokalize ağrı durumları gibi spesifik sorunların tedavisinde kullanılır. Yöntem, ozon gazının veya ozonla zenginleştirilmiş su ve yağların doğrudan etkilenen bölgeye uygulanmasını içerir. Örneğin diyabetik ayak ülserleri gibi kronik yaraların tedavisinde, ozon gazı doğrudan yara üzerine uygulanabilir veya ozonlu su ile yıkanabilir. Lokal ozon terapisi, hedeflenen bölgede oksijenasyonu artırıp iltihabı azaltarak iyileşme sürecini hızlandırmayı ve enfeksiyon riskini azaltmayı amaçlar.

Lokal uygulamalarda ayrıca torbalama, topikal, sauna yöntemleri kullanılarak da ozon terapi yapılabilir. Torbalama ve topikal yöntem daha çok yanık ya da yara olan bölgelerde uygulanır. Bu yöntem ile enfeksiyonu ortadan kaldırmak ve doku iyileşmesini hızlandırmak hedeflenir. Sauna yönteminde ise ozon buharının ciltten emilimi sağlanır. Detoks ve selülit tedavisinde sıklıkla uygulanır. Ayrıca cilt rahatsızlığı olanlara bu yöntem uygulanabilir.

Ozon Tedavisi Kaç Seans Sürer?

Hastalığa ve hastanın durumuna göre seans sayısı değişir. Hastalığın süresine ve evresine, hastanın yaşına, kilosuna ve kullandığı ilaçlara göre karar verilir. Genellikle ozon terapi 10 seansta biter ancak bel fıtığı gibi hastalıklarda seans sayısı uzayarak 14 seansa kadar çıkabilir.

Ozon Tedavisi Kimlere Uygulanabilir?

Ozon tedavisi belirli hastalığı olanlar, belli ilaçları kullananlar hariç ve doktora kontrolünde herkese uygulanabilir. Bu yöntem özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmek, iltihaplanmayı azaltmak ve oksijenasyonu artırmak amacıyla kullanılır. Ozon tedavisi, kronik yorgunluk, fibromiyalji, bazı otoimmün hastalıklar ve kronik ağrı durumları gibi durumlar için faydalı olabilir. Ayrıca dolaşım bozuklukları, cilt rahatsızlıkları ve bazı viral enfeksiyonların tedavisinde de etkili olduğu görülmüştür.

Ozon Terapi Hangi Hastalıklara Uygulanır?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ozon terapinin iyi geldiği bazı hastalıklar şunlardır:

  • Kronik yorgunluk
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Şeker hastalığı
  • Kireçlenme
  • Bağırsak rahatsızlıkları
  • Bel ve boyun ağrıları
  • Egzama, sedef, akne gibi cilt rahatsızlıklarında
  • Bağışıklık sistemi bozukluklarında
  • Kanser hastalarında kemoterapi tedavisine yardımcı olmada
  • Alerji
  • Migren, sinüzit

Ozon Tedavisi Öncesi ve Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Ozon terapi öncesinde mutlaka doktor muayenesi yaptırılmalıdır. Ozon terapi her ne kadar faydalı bir tedavi yöntemi olsa da bazı yan etkileri ve riskleri olabileceğinden her hastaya uygulanamaz. Ozon terapi uygulama günü alkol alınmamalı ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa doktora bilgi verilmelidir.
Ozon terapiden sonra ise bol su içilmeli, sağlıklı beslenmeye dikkat edilmeli, doğru şekilde nefes alıp vermeli ve yürüyüş yapılmalıdır. Doğru şekilde nefes alıp vermek ozon tedavisinin etkisini uzun süre hissetmenizi sağlar.

Ozon Terapi Faydaları Nelerdir?

Ozon terapi faydalarını aşağıdaki maddelerle özetleyebiliriz.

  • Dolaşım sistemini iyileştirir.
  • Ağrıların yok edilmesinde etkendir.
  • Antienflamatuar etkisi gösterir.
  • Mikropları öldürücü etkisi vardır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
  • Dokulardaki oksijeni arttırır.
  • Vücutta antioksidan etkisi oluşturur.

Ozon Terapisi Yan Etkileri Var Mıdır?

Uzun süredir tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ozon terapisi yan etkileri çok az olan bir doğal tedavi metodudur. Uygulama sonrası geçici ve kısa süreli tansiyon düşebilir. Ayrıca uygulamadaki yanlışlıklar ve nadir de olsa yanlış doz uygulamasından kaynaklı yan etkiler görülebilir.

Ozon Terapi Fiyatları

Ozon terapi fiyatlları hastalığın derecesine, uygulama bölgesine ve bu bölgenin büyüklüğüne, tedavide kullanılacak yöntem çeşidine ve seans sayısına göre değişiklik gösterir. Uygun olmayan cihazlar ile yapılan uygulamalar fiyat olarak düşük olabilir fakat sağlık açısından sakıncalıdır. Bu bakımdan uygulamanın kaliteli yapılması ve doktorun tecrübeli olması önemlidir. İstanbulda ozon terapi merkezleri içerisinde yer alan Uzm. Dr. Ulviye Güvendi Ozon Terapiyi istenilen şartlara sahip olmasından dolayı gönül rahatlığıyla tercih edebilir ayrıca kuracağınız iletişim ile fiyat bilgisi alabilir, randevunuzu oluşturabilirsiniz.

Ozon Terapi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ozon terapi uygulaması hakkında merak ettiklerinizi müteakip maddelerde bulabilirsiniz.

Ozon Terapisini Kimler Yapabilir?

Ozon terapisi özel yetkinlik gerektiren bir uygulamadır. Bundan dolayı ozon terapi eğitim almış tecrübeli doktorlar tarafından yapılmalıdır.

Ozon Tedavisini Devlet Karşılıyor Mu?

Sigorta kapsamına giren bir tedavi olmadığı için devlet tarafından ozon tedavisi karşılanmaz.

Ozon Tedavisi Kimlere Yapılmaz?

Ozon tedavisi hamilelere, kan kanseri olanlara, bazı ilaçları kullananlara, kan pıhtılaşması sorunu yaşayanlara, astım hastalarına yapılmaz.

Ozon Tedavisi için Hangi Doktora Gitmem Lazım?

Ozon terapi için öncelikle dermatoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, nöroloji, fizyoterapi, enfeksiyon hastalıkları gibi alanında uzman ve uygulamada tecrübesi olan bir doktora başvurmalısınız. Ayrıca ozon terapi İstanbul Üsküdar’da bulunan kliniğimiz de alanında uzman doktorumuz ile sizlere hizmet vermektedir. Buna ek olarak tedavi sonrası hastaların deneyimleri ile ilgili ozon terapi yorumları da doktor belirlemeniz de yardımcı olur.

Google Hasta Yorumları

İletişim Formu

Genel bilgi için lütfen formu doldurunuz. Size en kısa zamanda dönüş yapacağız.
telefon
whatsapp